TENCUIELI DECORATIVE

Ne emotionam - raspundem la culoare...

 

Incaperile si fatadele, in ambientul carora se poate trai, sunt expresia unei arhitecturi vii. Pe langa amenajare, in special suprafetele peretilor si fatadelor reflecta personalitatea locatarilor.

ROFIX ofera o varietate de posibilitati de structura si nuante pentru a amenaja peretii si fatadele in mod distinct si marcheaza astfel amprenta executantului, conferind cladirii un aspect plin de viata.

Prin jocul de lumini si umbre pot fi obtinute efecte suplimentare sub forma de proeminente si profunzimi. Straturile protectoare pentru incinte si fatade determina nu doar caracterul exterior, ci si rezistenta unei case, doua criterii esentiale care asigura calitatea locuintei si pastrarea valorii acesteia.

Nuantele ne influenteaza psihicul si corpul, ne insufletesc gandurile si sentimentele, trezesc vise si amintiri. O cromatica adecvata subliniaza structura arhitectonica a unei cladiri si le creeaza oamenilor o stare de confort psihic.


Produs: grund universal pentru interior si exterior.

Aplicare: pentru tencuieli superioare pastoase
(Rofix pe baza de rasina siliconata, silicata sau sintetica)
pentru egalizarea si hidrofobarea suplimentara a bazei.

Proprietati: aderenta buna, este absorbit de baza, nu blocheaza difuzia.

Baza: trebuie sa fie uscata si urata.

Utilizare: se aplica nediluat cu 24 de ore inaintea tencuielii.
Poate fi aplicat cu rola sau bidineaua.

Consum: cca 0,2-0,25 kg/mp

Temperatura: nu se va lucra sub +5o C.

Livrare: in galeti din material plastic a 20 kg si 5 kg.

Depozitare: se pastreaza la rece, ferit de inghet.
Durata de depozitare cca 12 luni.

RÖFIX Putzgrund UNI

    

    


Produs: tencuiala legata organic pe baza de dispersie de rasini sintetice cu nisip de marmura si diverse marimi de granulatie si structuri.

Utilizare: se aplica ca si tencuiala de acoperire structurata pentru fatade, pereti interiori si tavane, suprafete din beton, mase de spacluit si tencuiala de acoperire pentru sistemul de termoizolatie.

Proprietati: pentru interior si exterior, protectie pe termen lung fata de vant/intemperii, paleta de culori vasta (si pentru nuante inchise), capacitate de rezistenta la frecare si lovituri, elastica.

Pretratare: suprafata trebuie sa fie curata si uscata.
Inaintea tencuielii se va aplica un strat de Rofix Putzgrund Uni (pentru nivelarea absorbtiei).

Aplicare: tencuiala se va amesteca bine nainte de utilizare.
Daca este necesar se va dilua cu putina apa. Se aplica cu gletiera de inox si se driscuieste cu gletiera de plastic. Nu se va lucra la temperaturi sub +5o C.

Livrare: in galeti din material plastic la 25 kg.

Depozitare: se pastreaza la rece, ferit de inghet.
Durata de depozitare max 6 luni.

RÖFIX Kunstharputz

      

      


Produs: preparat rezistent pentru soclu si ornamente pe baza de acrilat pur, apos cu nisip de cuart colorat.

Aplicare: strat decorativ, indicat pentru peretii caselor si zidurilor, coloane, spaleti si alte suprafete.

Baza: trebuie sa fie curata, uscata si solida. Inainte de aplicarea tencuielii colorate, se va aplica baza cu Rofix Putzgrund Uni, nediluat.

Preparare: dupa cca 24 de ore, timp de uscare a grundului, se aplica Rofix Buntsteinputz (tencuiala colorata), nediluata, cu ajutorul unui netezitor inoxidabil.
In functie de temperatura, tencuiala devine nelipicioasa dupa 12-24 de ore. Nu se va lucra la temperaturi sub +5o C. Pentru a evita depunerile se va lucra "proaspat pe proaspat".

Granulatia: 1,8 mm

Consumul: 4,2-5 kg/mp.

Livrare: in galeti din material plastic la 25 kg.

Depozitare: se pastreaza la rece, ferit de inghet.
Durata de depozitare pana la 12 luni.

RÖFIX Buntsteinputz

    

  


Produs: tencuiala de acoperire structurata, gata de utilizare, pe baza de rasini siliconice cu nisip de marmura alb, precum si alte adaosuri de imbunatatire a aplicarii. Rezuta o tencuiala de acoperire pentru interior si exterior cu o buna permeabilitate a vaporilor de apa, rezistenta la intemperii (ploaie puternica).

Utilizare: ca si tencuiala de acoperire structurata pentru fatade, pereti interiori si tavane la cladiri vechi si noi.

Suprafata: trebuie sa fie uscata, fara praf sau alte impuritati. Ca si suprafata de tencuit pot fi toate suprafetele curate, bine legate, minerale, precum beton, tencuieli de baza din ciment si var, tencuieli de baza usoare, tencuieli termoizolante etc. Nu se aplica pe suporturi din gips, pe vopsele de dispersie sau lacuri, pe lemn si placi din gips carton. La tencuielile de baza se va respecta un interval de timp de legare si uscare de minim o saptamana. Se verifica rezistenta tencuielii de baza vechi, straturile nisipoase, sfaramicioase urmand a se indeparta.

Aplicare: cu 24 de ore inainte de aplicarea tencuielii de structurare, suprafata se va impregna cu Rofix Silikonharz-Grundierung (grund pe baza de rasini siliconice) cu ajutorul unei perii sau role, nediluat. Tencuiala pe baza de rsini siliconice se amesteca bine in galeata si se aplica cu o mistrie din otel neruginita. Pentru structurare se va utiliza in functie de structura dorita o drisca din plastic sau una din lemn. Materialul nu se aplica sub actiunea directa a soarelui, pe vant puternic sau la temperaturi sub +5o C. Nu se va amesteca cu alte materiale.

Livrarea: in galeti din plastic de 25 kg. Produsele se depoziteaza la rece, ferite de inghet si inchise bine.

Durata de depozitare este de 6 luni. Tencuiala pe baza de rasini siliconice colorata se poate modifica daca este depozitata un timp mai indelungat.

RÖFIX Silikonharzputz
Protect

      

      


Produs: Tencuiala decorativa superioara, rezistenta la intemperii. Combinatia de elemente organice, tencuiala siliconica, minerale silicatice si nisipuri de marmura alba.

Aplicare: ca si structura pentru fatade si pereti interiori pe tencuieli de calcciment, beton si suprafete zugravite in culori minerale. Nu este indicat pe tencuieli de baza di gips, vopsele cu lac si de dispersare, cat si din lemn.

Proprietati: hidroizolant, permite evacuarea condensului, tendinta redusa de murdarire/efect de curatare, rezistenta la factorii de mediu si la mucegaiuri, ignifug.

Baza: trebuie sa fie curata si uscata. Se recomanda in prealabil sa se aplice o zugraveala cu Rofix Putzgrund Uni (grund).

Utiizare: tencuiala trebuie sa fie aplicata cu mistria la granulatia dorita si se finiseaza cu discul corespunzator la structura dorita.
Se vor utiliza numai scule din inox si din plastic. Nu se va aplica in razele directe ale soarelui, vant puternic sau umiditate ridicata. Nu se va lucra sub +5o C.

Livrare: in galeti din material plastic la 25 kg.

Depozitare: se pastreaza la rece, ferit de inghet.
Durata de depozitare 12 luni.

RÖFIX SiSi-Putz Vital

    

    

    


Produs: preparat cu structura de tenuiala pastoasa, pe baza de silicat de potasiu cu nisip de marmura.

Aplicare: ca si structura pentru fatade si pereti interiori pe tencuieli de calcement, beton si suprafete zugravite in culori minerale. Nu este indicat pe tencuieli de baza din gips, vopsele cu lac si de dispesie, cat si di lemn si paci din gips carton.

Proprietati: se difuzeaza bine, rezistenta la intemperii, rezista la socuri.Baza: trebuie sa fie curata si uscata. Se recomanda in prealabil sa se aplice o zugraveala cu Rofix Putzgrund Uni (grund).

Utilizare: tencuiala trebuie sa fie aplicata cu mistria la granulatia dorita si se finiseaza cu discul corespunzator la structura dorita. Se vor utiliza numai scule din inox si din plastic. Nu se va aplica in razele directe ale soarelui, vant puternic sau umiditate ridicata. Nu se va lucra sub +5o C.

Livrarea: in galeti din material plastic la 25 kg.

Depozitarea: se pastreaza la rece, ferit de inghet. Durata de depozitare: 12 luni.

RÖFIX Silikatputz

    

    

  


Produs: tencuiala de structura uscata pe baza de ciment si var alb, cu nisip de marmura in diferite trepte de granulatie.

Aplicare: ca si tencuiala structurata, speciala pentru interior si exterior.

Proprietati: pentru sistem combinat termoizolant, aderenta suplimentara buna, material difuzabil.

Preparare: se amesteca cu apa curata cu ajutorul unui amestecator timp de 2 minute pana se ajunge la consistenta de aplicare. Se lasa 10 minute, dupa care se mai amesteca o singura data.

Livrare: in saci de hartie de 25 kg, protejati impotriva umiditatii.

Depozitare: se pastreaza in loc uscat. Durata de depozitare cca 6 luni.

RÖFIX 715 Edelputz

      

    

 

 

01rofix_putzgrund_uni

 

02rofix_kunstharputz

 

03rofix_buntsteinputz

 

04rofix_silikonharzputz_protect

 

05rofix_sisi_putz_vital

 

06rofix_silikatputz

 

07rofix_715_edelputz

Alege tencuiala decorativa de calitate - ROFIX

Dezvoltarea materialelor si tehnologiilor de constructie au permis extinderea arealului ocupat de locuinte. Intalnim azi case situate in zone cat mai diverse si cu solicitari climatice externe. In aceste conditii, beneficiarii acorda o atentie tot mai deosebita avantajelor oferite de catre aceste tehnologii si materiale.
Fie ca este vorba de protectie impotriva umiditatii, fie ca asigura o izolatie termica considerabila, toate aceste avantaje ne influenteaza alegerile. Sa luam de pilda, tencuielile decorative. Pe langa faptul ca acestea imbunatatesc proprietatile izolatoare ale unei locuinte, asigura protectia corespunzatoare apei si umiditatii, acestea ofera si un aspect exterior atragator.

In functie de tipul liantului, tencuielile decorative pot fi: minerale (pe baza de ciment si rasini sintetice) sau sintetice (avand ca liant doar rasini sintetice). Acestea din urma prezinta avantajul ca sunt mai elastice si se pot aplica mult mai usor decat cele minerale. Diversitatea coloristica in cazul tencuielilor decorative sintetice este mult mai bogata, variind de la alb pana la cele mai intense culori. Acestea din urma se recomanda doar pe suprafete mici, cum ar fi detaliile arhitecturale.

Modelul finisajului – granulatia tencuielii
Aspectul finit al unei tencuieli decorative este determinat in principal de marimea granulelor din compozitie. In cazul tencuielilor decorative cu granulatie mica, 1,5 mm se obtine o suprafata cu aspect zgrunturos si omogen, in timp ce in cazul tencuielilor decorative cu granulatie mai mare de aproximativ 3 mm, suprafata obtinuta are un aspect de scoarta de copac.
Atentie! Cu cat granulatia este mai mare, cu atat va fi mai mare si consumul de material pentru metru patrat acoperit.

Cum se obtine un model prin driscuire?
Un alt element care poate determina formarea unui model il constituie sensul de driscuire al tencuielii decorative. Aspectul striat se obtine prin structurare cu drisca de plastic, dupa aplicarea materialului la grosimea granulei. In timpul driscuirii, granulele din compozitie se rostogolesc iar aspectul final se realizeaza in functie de miscarile executate: circulare, verticale sau orizontale.

Pentru obtinerea unor rezultate calitative este bine sa evitati aplicare tencuielilor decorative pe zone expuse direct razelor soarelui prevenind in acest mod uscarea prematura a tencuielii decorative. Alti factori care pot influenta in mod direct
calitatea lucrarii dumneavoastra sunt: vantul, ploaia, ceata, inghetul. In asemenea situatii este bine sa evitati inceperea unei lucrari.

Ce se intampla in cazul in care doriti sa intrerupeti lucrul pentru o pauza? Daca doriti sa evitati aparitia nadelor pe peretele pe care ati aplicat tencuiala decorativa, montati o banda adeziva in dreptul ultimei fasii aplicate. Reluarea lucrarii se va produce din acelasi loc.
Un alt secret al unei lucrari calitative il reprezinta montarea unei schele pe intrega suprafata a fatadei. In acest mod veti reusi sa acoperiti o suprafata cat mai mare fara intreruperi.

Pentru soclu, este recomandat sa aplicati o tencuiala mozaicata care nu necesita driscuire. Este rezistenta la intemperii! Tencuiala mozaicata se recomanda in general, pentru zonele expuse murdaririi, de exemplu coame de colt, zona balustradelor, in apropierea ferestrelor si usilor, in holuri sau baruri.

Durabilitatea tencuielilor decorative rezulta din flexibilitatea lor, permeabilitatea ridicata la vapori, gradul de absorbtie scazut si rezistenta la influentele biologice. Pentru a intelege mai bine avantajele pe care vi le ofera fiecare tip de tencuiala in parte, este bine sa cunoasteti cateva lucruri esentiale legate de structura si compozitia tencuielilor decorative.

Tencuieli decorative acrilice cu aspect de piatra sau cu structura rustica prezinta flexibilitate ridicata, au gradul de absorbtie foarte scazut, buna aderenta la suprafete si rezistenta la deteriorari de natura mecanica. Acestea permit realizarea de diferite modele: cu aspect aglomerat, zgariat, scoarta de copac, etc.

Tencuieli decorative silicatice produse pe baza silicatilor de potasiu cu umpluturi minerale sub forma de pasta sunt disponibile in doua variante cu aspect de piatra cu o granulatie intre 1,5mm si 2mm si cu aspect rustic cu o granulatie intre 2,0mm, si 3,0mm. Tencuielile decorative silicatice prezinta o permeabilitate excelenta la vaporii de apa, sunt rezistente la murdarie si microorganisme datorita alcalinitatii ridicate.

Tencuieli decorative siliconice cu structura cu aspect de piatra avand o granulatie de 1,5mm si 2mm si cele cu structura rustica cu granulatie de 2,0mm si 3,0mm sunt produse pe baza rasinilor de silicon si a silicatilor de potasiu, cu umpluturi minerale sub forma de pasta.

Tencuieli decorative mozaicate se recomanda mai ales pentru utilizarea pe peretii din interiorul cladirilor, supusi uzurii puternice, cum ar fi coridoarele, holurile sau scarile. Aceste tencuieli sunt produse in diferite combinatii de culori. Rasinile transparente din compozitia lor sunt utilizati ca lianti, iar pietrisul de cuart colorat sau praful de marmura naturala sunt folosite ca umpluturi.

Modul de aplicare al tencuielilor decorative:
Pentru a aplica o tencuiala decorativa este nevoie sa aplicati mai intai o amorsa speciala colorata in aceeasi nuanta ca si tencuiala decorativa.

Tencuiala decorativa se aplica intotdeauna in strat subtire cu un fier de glet, la inclinatia necesara. Materialul in exces trebuie colectat inainte ca tencuiala decorativa sa se usuce, acesta va fi intins pe suprafata peretelui la acelasi nivel cu restul materialului aplicat. Desigur, ca exista si alte metode de aplicare. De exemplu. Tencuielile decorative cu textura cu aspect de “piatra” se pot aplica prin pulverizare, daca in compozitie adaugam un supliment de intaritor. Urmeaza driscuirea, etapa care se realizeaza prin folosirea unei unelte din plastic sau fier in culori deschise. (O drisca neagra va lasa urme inestetice!!)